субота, 12. април 2014.

Gibanica moje bake





 Sećam se da sam, još kao dete obožavala gibanicu koju je pravila moja baka, kasnije moja majka. Sećam se prvo bi ispekla kore na šporetu na drva, uzimala emajliranu plavu tepsiju, redjala, po malo nabirala kore, premazivala filom od sira i jaja, i tako redom dok se sav materijal ne utroši. Tako je pravila gibanicu moja baka i majka, a ja recept koji sam nasledila od njih je modernija verzija bez šporeta na drva. Kore valjam oklagijom i pečem u pica pekaču, filujem i pečem u električnom šporetu. 


Potrebno je:

800 gr brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode

Za premazivanje testa:
mast

Za fil:

500 gr sira
5 jaja
1 čaša kisele pavlake ( čaša 180 gr)
2 dcl mleka
2 dcl ulja


Priprema:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Dodavati po malo mlake vode i umesiti testo. Dobro testo izraditi.
 Testo podelimo na 18 loptica. Svaki deo testa razvaljamo u krug od 10cm. Uzmemo jedan krug premažemo sa rastopljenom masti, na njega stavimo drugi ne premazani krug. Tako radimo sa svim krugovima testa. Kad spojimo dva po dva kruga, dobijemo ukupno 9 krugova.







 Pica pekač uključiti  na podeok 3.








 Uzeti  testo od spojena dva kruga i valjati  oklagijom  da  obim kruga razvaljanog testa bude od 32-34cm. Razvaljanu  koru staviti  na oklagiju i preneti  na pica pekač.

 






Koru peći  jedan  minut sa jedne strane, prevrnuti  koru i peći  još jedan minut sa druge strane. ( kora će se naduvati  i podići, moramo paziti da se ne opečemo od vrele pare što izlazi izmedju dve kore).Ta para što se stvara izmedju dve kore daje korama mekoću i elastičnost .











 Pečenu koru izvaditi  iz pica pekača i pažljivo odvojiti  jednu koru od druge, uviti  u krpu da se ne suše.Tako raditi  sa svim korama.

















 Kad ispečemo kore, napraviti  fil: Sve sastojke za fil umutiti.






Uzeti  tepsiju prečnika  30cm, manje 2-3cm od kora. Na dno tepsije staviti  koru, koju malo izgužvamo  jer je veća od tepsije, pa staviti  2 kašike fila, pa kora pa fil i tako redom dok ne utrošimo kore i fil



.

 Zadnju koru premazati  sa preostalim filom. Složenu gibanicu na par mesta do dna probušiti  tanjim oštrim nožem i staviti  da se peče na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.





 Prohladjenu gibanicu seći  na kocke.







Za premazivanje krugova od testa  najbolje je koristiti mast, da  se spojene pečene kore odvoje lako jedna od druge. U nedostatku masti može i ulje.
Pečene kore su tako mekane i ukusne da ih deca radi jedu premazane po želji  kao palačinke.





Нема коментара :

Постави коментар