петак, 18. април 2014.

Karamel štanglice sa kokosom





Kad nam treba više sitnih kolača za neka  slavlja, ovo su super štanglice sa ukusom karamela,  kokosa i mleka u prahu

Potrebno je:

3 lista velikih oblandi
Za karamel fil:
250 gr šećera
3 dcl vode
50 gr margarina
300 gr mlevena keksa
Za beli fil:
250 gr šećera
1 dcl vode
200 gr margarina
400 gr mleka u prahu
100 gr kokosa

Priprema:

Karamelisati 250 gr šećera, dodati 3 dcl vode i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Dodati 50 gr margarina da se istopi i dodati 300 gr mlevena keksa. Dok je masa topla premazati 2 lista oblande.
U posudu staviti 250 gr šećera i 1 dcl vode. Kuvati od kad provri 3 minuta, pa dodati 200 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 400 gr mleka u prahu. Mutiti da bude glatko bez grudvica i dodati 100 gr kokosa.
Ovu masu dok je topla premazati preko sloj a karamel fila na jednoj oblandi, pa staviti drugi list oblande sa karamel filom. Preko premazati beli fil, pa staviti treći list pblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi. Seći na štanglice.
















 


Oslić na krompiru





Ovako spremljen oslić je super, začinjen začinima i  pečenjem u rerni  kuća zamiriše. Peče se poklopljeno pa su oslić i krompir  sočni, skupa se izmešaju ukusi i mirisi.

Potrebno je:

1 kg oslića
1 kg krompira
1 glavica crna luka
3 čena bela luka
1 kašičica sitno seckana svežeg ruzmarina
1 kašičica kurkume  u prahu
so
mleveni biber
4 kašike maslinova ulja
sok od 1 limuna
1,5 dcl bela vina

Priprema:

Oslić očistiti iseći na komade, staviti u posudu pa preliti sa sokom od 1 limuna, posoliti, pobiberiti i staviti 2 kašike maslinova ulja, 1 glavicu crna luka isečenu na kolutove i 3 čena  seckana  bela luka . Sve izmešati i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Krompir oguliti iseći na kriške. U djuvečaru gde ćemo peći staviti 2 kašike maslinova ulja. Krompir ocediti od vode, staviti u djuvečaru. Krompir posoliti , pobiberiti, staviti kašičicu  kurkume u prahu i seckana ruzmarina . Izmešati.




Oslić izvaditi iz frižidera. Kolutove crna luka staviti po krompiru, preko poredjati  komade oslića.
Preliti sve sa 1,5 dcl bela vina.






Poklopiti i peći na 200 stepeni 45 minuta, izvaditi iz rerne skinuti poklopac i još peći 15 minuta bez poklopca.