понедељак, 28. април 2014.

Krempita



Za ovu krempitu kore su drugačije nego kod klasične gde se kore peku od lisnatog testa. Ovako spremljene kore više deca vole, mekane su kao prhko testo. Kore se peku u velikom plehu iz električnog šporeta, tako da količinski  ispadne baš velika

Potrebno je:
Za kore:

100 gr masti ili maslaca ( može i margarina)
1 jaje
6 kašika šećera
1 dcl mleka
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

1 litar mleka
9 dcl vode
6 jaja
25 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
6 kašika brašna
200 gr gustina
125 gr maslaca ili margarina
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

Zamesiti testo od 100 g masti, 6 kašika šećera, 1 jaje, 1 dl mleka, 500 g brašna i 1/2 kesice praška za pecivo. Testo izraditi i ostaviti da stoji jedan sat na hladnom mestu.
Podeliti testo na 2 dela i ispeći dve kore veličine 26x40 cm.  Izbockati čačkalicom razvaljanu koru i peći na 180 stepeni dok blago ne porumeni.
Kad valjamo testo za kore, da bi  ivica bila ravna, koristiti ovaj postupak. Iseći papir za pečenje 5-6 cm više nego što je veličina kore, i taj višak papira od 5 cm presaviti. Unutra papira staviti testo, valjati oklagijom a testo će doći samo do presavijenog dela i ivica će biti ravna ( vidi sliku).

 Fil:

U posudu staviti 9 dl mleka i 9 dl vode da vri. Umutiti 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 6 kašika brašna, 200 g gustina i 1 dl mleka. Staviti ovo u vrelo mleko i kuvati. Kad se skuva dodati 125 g maslaca  da se istopi.
Posebno umutiti 6 belanaca i 15 kašika šećera, dodati u vruć kuvani fil, mutiti varjačom, a ne mikserom da se masa sjedini.
U pleh veličine kore staviti jednu koru preko vruć fil, pa drugu koru. Ostaviti da se ohladi i posuti sa šećerom u prahu.







Šampita na krempiti





 Dva u jednom

Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika mleka
12 kašika brašna
1/2  kesice praška za pecivo

Fil za krempitu:

1 litar mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
3 pudinga od vanile
200 gr šlaga u prahu
2 dcl mleka

Fil za šampitu:

500 gr šećera
1 dcl vode
6 belanaca
sok od 1/2 limuna

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati jedno po jedno od 4 žumanca, neprestano muteći mikserom, dodati 8 kašika ulja, 8 kašika mleka, 12 kašika brašna i prašak za pecivo.
Od ove mase ispeći 2 kore u plehu veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom.

Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera,1 vanilin šećer,  2 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Ovu masu staviti u 8 dcl vrela mleka, kuvati dok se ne zgusne.Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka i dodati u hladan fil.
Filovati ovako. Staviti  jednu koru u pleh gde smo je pekli, preko ceo fil za krempitu pa drugu pečenu koru. Preko kore staviti fil za šampitu koji pravimo ovako.
Skuvati 500 gr šećera sa 1 dcl vode, kuvati toliko da kad zahvatimo kašikom i povučemo stvaraju se končići tada je sirup gotov.
Umutiti  dobro 6 belanaca i dodavati malo po malo vreo sirup neprestano muteći mikserom. Mutiti mikserom dok masa ne bude mlaka. Za to vreme mućenja dodati i sok od 1/2 limuna.















Kokos pita





Ko voli kokos, evo jednog brzog i ukusnog kolača

Potrebno je:

Za kore:
2 jaja
100 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Za fil:
1 litar mleka
200 gr šećera
7 kašika griza
200  gr kokosa

Za glazuru:
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Prvo napraviti fil: U 1 litar mleka staviti šećer i griz i kuvati dok se ne zgusne ( neće to biti mnogo gusto da vas ne buni jer se dodaje kokos pa će dati gustinu) i u toplo dodati kokos.

Umutiti 2 jaja sa 100 gr šećera. dodati 1 dcl ulja, 1 dcl mleka, 100 gr brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo.
Jednu polovinu mase staviti u pleh veličine 20 x 35 cm , prethodno obložen papirom. Peći 10- ak minuta na 180 stepeni  da se malo zapeče, staviti preko topao fil, pa drugu polovinu mase za kore, vratiti u rernu i dopeči sve na 170 stepeni 15- ak minuta.
Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru.
Istopiti čokoladu sa uljem preliti kolač ostaviti da se čokolada stegne ali ne do kraja, pa posuti kokosom.