субота, 3. мај 2014.

Mareng pita





Potrebno je:

125 gr maslaca ili margarina
5 kašika šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
250 - 280  gr  brašna ( pola oštro, pola meko brašno)
1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

1 litar mleka 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
4 žumanca
sok od 1 limuna

Mareng fil:
4 belanca
250 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Priprema:

Umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje, kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji u frižideru jedan čas.
Testo kad odstoji razvaljati ga u kalup sa obručem  veličine 28 cm. Kalup prethodno podmazati sa uljem i posuti brašnom.  Peći na 180 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohladi

Fil:

Umutiti 4 žumanca sa 6 kašika šećera, 2 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Sve ovo dodati u 8 dcl vrela  mleka i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati skoru i sok od 1 limuna.
Uzeti pleh sa obručem  veličine 28 cm. U ovaj pleh staviti  pečenu koru i preko kore staviti  vruć fil i sve ostaviti  da se ohladi i fil stegne.






Mareng masa:

Umutiti 4 belanca sa 250 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Mutiti dok masa ne bude čvrsta. Sa pleha u kojem stoji kora sa filom skinuti  obruč. Na fil rasporediti  kašikom umućena belanca. Rernu zagrejati  na 250 stepeni, staviti  pitu  na gornju rešetku rerne, isključiti rernu. Pita  da bude u  iskučenoj zagrejanoj rerni 2-3 minuta dok šam malo ne požuti. Izvaditi pitu i dobro ohladiti.