четвртак, 8. мај 2014.

Grčka pita





Ova slatka pita ima zanimljiv način savijanja i to u obliku lepeze.

Potrebno je:

500 gr kora za baklavu
3 kašike šećera
1 dcl ulja
1 kašičica cimeta

Za fil:

5 jaja
1 čaša šećera ( čaša od 2 dcl)
1 čaša ulja
2 čaše jogurta1 prašak za pecivo

Za sirup:

300 gr  šećera
3 dcl vode
sok od 2 narandže

Priprema:

Pomešati 1 dcl ulja i 1 kašičicu cumeta.





Uzeti jednu koru, premazati ovlaš četkom, posuti sa prstohvat šećera. Koru na jednom kraju presaviti 2 cm i tako savijati da dobijemo oblik lepeze.




Tako savijenu koru staviti u pleh prethodno podmazan sa uljem ( pleh veličine 25 x 35 cm). Tako uraditi sa svim korama i redjati jedne do drugih.







Tako savijene kore, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i zapeći kore 10 minuta da po vrhu blago porumene.





Za to vreme umutiti 5 jaja sa čašom šećera, dodati ulje, jogurt i prašak za pecivo. Izvaditi pleh iz rerne preliti smesom kore. Pažljivo prelivati kašikom pomerati nabore kora da unutra udje umućena smesa.




 
Vratiti u rernu i peći na 180 stepeni 30 minuta.





Kad se ispeče ostaviti da se ohladi.
Napraviti sirup od šećera i vode, kad provri da vri 5 minuta i dodati na kraju sok od 2 narandže. Toplim sirupom preliti hladan kolač.