уторак, 20. мај 2014.

Pita sa krompirom




Ovo je jedna jako ukusna posna pita.

Potrebno je:

600 gr brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode

Za fil:

500 gr krompira
1 glavica crna luka
so
mleveni biber
1 dcl ulja

Priprema:

U posudu staviti brašno, so i ulje. Dodavati po malo mlake vode i rukama mesiti testo.



 Formirati testo u kuglu i ostaviti da stane 5- 6 minuta.





Tada testo dobro izraditi rukama.
Podeliti testo u 2 lopte.





Obe lopte razvaljati u krug veličine većeg tanjira, i premazati uljem. Ostaviti testo da stoji 30- 50 minuta. ( zavisi od temperature u prostorij, ako je toplije manje stoji testo i obrnuto)




Dok testo stoji napraviti fil za pitu:

Krompir  i luk  oguliti i izrendati ( ili iseckati u elektirnom secku). Staviti krompir u luk u posudu preliti vodom i zagrevati da voda zapeni i baci 1 ključ. Dobro ocediti, dodati soli i mlevena bibera.

Na sto staviti stolnjak, i na njemu rukama razvlačiti odstajalo testo.





Razvući u tanku  jufku, zadebljale krajeve jufke iseći nožem.  Pouljiti  jufku,  staviti fil  od krompira i uz pomoć stolnjaka urolati.

Seći rolne dužine pleha i redjati u pleh prethodno podmazan uljem. Možemo savijati jufku u krug i stavljati u okruglu  tepsiju.







Peći pitu na 180 stepeni 35 - 45 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.