среда, 2. јул 2014.

Domaći francuski hleb





Baguette (baget) je tanki francuski hleb, koji se pravi od uobičajenog osnovnog testa za hleb. Razlikuje se od ostalog hleba po svojoj dužini i po hrskavosti korice. Bitno je pri pečenju da ima pare u rerni.

Potrebno je:

500 gr brašna
3, 5 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli


Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje, dobro ga izmesiti i opet ostaviti da nadolazi,
Kad po drugi put nadodje, testo izraditi podeliti na 3 dela. Rukom razvaljati testo u elipsast oblik, malo ivice presaviti, pa bočnom stranom dlana pritiskati testo da se presavijeni deo zalepi, opet presaviti pa pritiskati bočnom stranom dlana. To raditi dok se ne dobije dužina hleba ( ovaj hleb je dugačak 37 cm). Staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi i sa preostala 2 dela testa.
Ostaviti hleb da stane 30 minuta. Pre pečenja hleb uzduž po vrhu narezati.
 Rernu zagrejati na 200 stepeni. Na dno rerne staviti jednu posudu da se greje. Kad stavimo hleb da se peče u posudu sipati hladnu vodu, stvoriće se para zbog zagrejanosti posude. Rernu zatvoriti i peći hleb 30 - 35 minuta.












Baguette (baget) je fini tanki francuski hleb, koji se pravi od uobičajenog, osnovnog testa za hleb. Razlikuje se po dužini i po hrskavosti korice. - See more at: http://www.majachats.rs/articles/view/18/1414/doma%C4%87i-francuski-baguette.html?menu_id=1#sthash.6nQSFPFa.dpuf
Domaći francuski baguette
Domaći francuski baguette

Heljdopita





Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prodje bez ovoj specijaliteta , koje se služi kao predjelo. Heljdopita se pravi  od palačinaka  filovane sa sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje ove pite koristim masni sir sa Zlatara, koji daje ovoj piti poseban ukus.

Potrebno je:

Za palačinke:

2 jaja
150 gr heljdina brašna
300 gr pšenična brašna
4,5 dcl mleka
4,5 dcl gazirane vode
1 kašičica soli

Za fil:

300 gr sira
1 čaša (180 gr) kisele pavlake
2 jaja

10 kašičica ulja

Priprema:

Zamesiti testo za palačinke. U posudu staviti 2 jaja, dodati so, mleko, pšenično i heljdino brašno. Dodati gaziranu vodu i umutiti da masa bude ujednačene. Masa treba da je malo gušća nego za obične palačinke. Ostaviti da stane 15 minuta pa pržiti  palačinke. Od ove količine testa izadje 10 palačinaka veličine prečnika 22 cm.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, kad se zagreje staviti 1 kutlaču testa i pržiti  sa jedne i druge strane. Za prženje   svake palačinke koristiti 1 kašičicu ulja. Pržene  palačinke filovati.
Napraviti fil.
Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati.
Staviti 1 palačinku ( posuda u kojoj ćemo filovati palačinke da bude iste veličine kao palačinke), premazati sa 1 kašikom fila ( ne ravna nego punija kašika), opet palačinka fil i tako redom.
Kad stavimo zadnju palačinku iseći unakrst na trouglove. Premazati sa 1 kašikom preostalog fila.
Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.

Ako spremamo heljdopitu od duplo veće mase testa, tada je veća i posuda za filovanje palačinaka. Tada heljdopitu iseći na kocke pa peći.




















Polje heljde u cvetu.