недеља, 19. октобар 2014.

Bakine krofne





Godinama spremam ovakve krofne,  mekane, šuplje, posle prženja  možemo ih posuti  šećerom u prahu i vanilin šećerom, puniti nutelom, džemom, kuvanim pudingom...
Od ove količine testa  izadje 19-20 krofni prečnika  8 cm. Postupak izrade ovih krofni je malo drugačiji  od ostalih krofni a rezultat je super.

Potrebno je:

1,5 dcl mleka
1,5 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 jaje
1 kašika ulja
prstohvat soli
500 gr brašna

Za posipanje:

šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera
ulje za prženje krofni

Priprema:

U mlako mleko i vodu staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 kašiku ulja, 1 jaje, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo, koje je mekše i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom i izraditi dodavati po malo brašna da se ne lepi za radnu površinu.
Razvaljati testo 1 cm debljine i po njemu poprskati hladno mleko ( staviti prste u mleko i tako 2-3 puta sa prstiju poprskati mleko po testu), preklopiti kao lisnato testo i ostaviti da stane 15 minuta. Opet razvaljati poprskati hladnim mlekom, preklopiti i ostaviti da stane 15 munuta. Dva puta se testo preklapa sa stajanjem od 15 minuta. Drgi put odstajalo testo razvaljati kalupom ili čašom prečnika 8 cm vaditi krugove, redjati na stolnjak, da stanu 15 minuta i pržiti na zagrejanom ulju na podeok 2 od mogućih 3.
Pržene krofne stavljati na papir da se ocede od ulja i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Možemo ih puniti nutelom ili džemom  ili kuvanim pudingom, tako što malo preko polovine presečemo i punimo jer je svaka šuplja.