четвртак, 4. децембар 2014.

Posni kokos keksići





Potrebno je:

250 gr margarina
4 kašike šećera u prahu
sok i ribana korica od 1/2 limuna
100 gr kokosa
1 kašičica sode bikarbone
brašna

Za posipranje:

200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Margarin i šećer u prahu umutiti, dodati sok i ribanu koricu od 1/2 limuna, kokos, sodu bikarbonu  i brašno.
Dodati brašna toliko da se testo ne lepi za ruke.
Ostaviti da stane 1 sat u frižideru.
Testo kad je odstajalo, stavljati u modlice u obliku polumeseca.
Modlice sa testom staviti u pleh i peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta.
Tople keksiće posipati šećerom u prahu i vanilin šećerom.






Posne loptice sa ratlukom





Ukusne, brze, idealne za vreme posta. Od ove količine izadje 45 kolačića.

Potrebno je:

Ta testo:

1,5 dcl belog vina
3 dcl ulja
5 kašika šećera u prahu
1 kašičica rendane kore od limuna
1 kesica praška za pecivo
700 gr brašna

Za punjenje:

400 gr ratluka sa ukusom jagode ili ruže ( ratluk da je u boji)

Za posipanje:

200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera


Priprema:

U posudu staviti belo vino, ulje, šećer u prahu. Staviti na vatru da provri.
Skinuti sa vatre i dodati prašak za pecivo, stvoriće se pena i malo da stane da se reakcija stiša i dodati rendanu koru limuna i brašno. Zamesiti testo koje je mekano ali se ne lepi za ruke.
Ratluk iseći na kockice ( jednu kockicu u pakovanju podelim na 2 dela).
Uzimati delić testa ( 10 gr) razvaljati na dlanu krug, staviti kocku ratluka i formirati lopticu, staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta.
Tople kolačiće posuti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.