субота, 21. фебруар 2015.

Kiseli kupus sa mesom i krompirom




Potrebno je:

500 gr mesa ( svinjskog ili junećeg)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
500 gr kiselog kupusa
500 gr krompira
1 kašika mlevene crvene paprike
3 dcl soka od paradajza
4-5 dcl vode
ulje
so
mleveni biber
mleveni kim
seckani peršun

Priprema:

Meso iseći na kocke, crni luk sitno iseckati, šargarepu izrendati, kiseli kupus sitno iseckati a krompir oguliti i iseći na kocke.
Na 2-3 kašike ulja pržiti meso sa svih strana, dodati so i mleveni biber, izvaditi i na istom ulju pržiti seckani luk da dobije staklast izgled, dodati rendanu šargarepu, pržiti još 1 minut pa dodati seckan kupus i seckani krompir.
Izmešati sve da se sjedini pa dodati meso, mlevenu crvenu papriku, so, mleveni biber i mleveni kim.
Izmešati staviti u podmazanu posudu za pečenje. Preliti sa 3 dcl soka od paradajza i naliti sa vodom da ogrezne. Poklopiti posudu ili pokriti folijom, peći na 180 stepeni  60 minuta, tada otklopiti posudu ili maći foliju i peći još 30 minuta. Posuti seckanim peršunom.


























Jednostavne pogačice





Jednostavne pogačice sa premazom od majoneza jako ukusne i mekane.

Potrebno je:

3 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
500 gr brašna
1 kašika ulja

Za premaz:

100 gr majoneza
semenke lana i susama

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dodati 1 kašiku ulja i mesiti da se lopta od testa obloži uljem. Ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje izraditi testo podeliti na 12 delova, oblikovati testo u loptice, staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Svaku lopticu po obodu zarezati na više mesta makazama, premazati majonezom, posuti  semenkama susama i lana, ostaviti da stoji 20 minuta i peći na 180 stepeni 20-25 minuta.