четвртак, 5. март 2015.

Pogača Prolećni cvet





Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašičica šećera
25 gr svežeg kvasca
4 kašike ulja
1 belance
1 kašičica soli
550 gr brašna

Za premazivanje:

3-4 kašike otopljena putera
300 gr sira

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5-6 minuta pa dodati ulje, so, umućeno belance i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Sir isitniti.
Od papira za pečenje iseći krug prečnika 30 cm.
Nadošlo testo izraditi i razvaljati na papir  u  krug prečnika 45 cm, premazati sa istopljenim puterom i iseći na 20 delova, sredinu ne seći.
Na svaki drugi deo staviti sir. Deo bez sira preklopiti preko dela sa sirom uviti kao uže pa u krug. Prvi uvijeni deo staviti na sredinu a ostale delove redjati okolo. Savijenu pogaču sa papirom staviti u tepsiju.
Premazati pogaču sa 1 žumancetom umućenim sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, ostaviti da stoji 30-40 minuta i peći na 180 stepeni 30- 35 minuta.











Kocke sa jabukama





Potrebno je:

Za kore:

3 jaja
10 kašika šećera
10 kašika ulja
10 kašika mleka
2 kašike soka od limuna
1 kašičica rendane kore limuna
1 kesica praška za pecivo
750-800 gr brašna

Za fil:

2 kg rendanih jabuka
250-300 gr šećera
50 gr putera
1 kašičica cimeta
1 kašičica djumbira u prahu
100 ge seckanih oraha

Za glazuru:

150 gr čokolade
6 kašike ulja


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom dodati ulje, mleko, sok i rendane  kore limuna, prašak za pecivo i brašno.
 Zamesiti testo i  o staviti da stane 1 sat na hladnom mestu. Testo podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvaljati veličine 25x30 cm, izbockati koru viljuškom  i peći na poledjini pleha.
Napraviti fil:
U posudu staviti 2 kg rendanih jabuka i 250 - 300 gr šećera ( zavisi koliko su jabuke slatke), kuvati dok jabuke ne omekšaju i nestane tečnosti, dodati  puter  da se istopi, cimet i seckane orahe.
Toplim filom filovati kore. Opteretiti nečim teškim kore i ostaviti da se ohladi.
Kad se kolač ohladi staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 6  kašike ulja i preliti kolač.