понедељак, 16. март 2015.

Ćufte u sosu sa šampinjonima




Sočne ćufte zapečene u rerni.

Potrebno je:

Za ćufte:

300 gr mlevenog mesa
100 gr  pirinča
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 kašike prezle
1 kašika seckanog peršuna
so
mleveni biber
ulje

Za sos:

1 glavica crnog luka
400 gr šampinjona
1 kašičica origana
1 šargarepa
1,5 kašika brašna
4 dcl mleka 2 dcl pavlake za kuvanje
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja

Priprema:

Napravit ćufte.
Pirinač skuvati i ocediti od vode, Crni luk i beli luk sitno iseckati. U meso dodati kuvani pirinač, seckan crni i beli luk, 1 jaje, prezlu so, peršun i mleveni biber. Dobro izmešati rukom, praviti kuglice i valjati u brašno.
Na malo zagrejanog ulja pržiti ćufte sa svih strana da malo porumene.
Napraviti sos.
Na 2 kašike ulja staviti 1 glavicu seckanog crnog luka, 400  gr seckanih šampinjona  pržiti dok tečnost ne ispari, dodati1 kašičicu origana,  1 rendanu šargarepu i 1,5 kašiku brašna, pržiti 1 minut pa dodati 4 dcl mleka, 2 dcl pavlake za kuvanje i so. Mešati na vatri da baci jedan ključ.
Propržene ćufte poredjati u pleh preko preliti sos.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Pečene ćufte posuti sa seckanim peršunom i sa 2 prstohvati tucane crvene paprike.
Služiti uz bareni krompir ili krompir pire.