понедељак, 1. јун 2015.

Grčka karamel pita





Potrebno je:

500 gr tankih kora za pitu
3 kašike šećera
1 kašičica cimeta
4 jaja
200 gr šećera
2 dcl ulja
3 dcl jogurta
1 kesica praška za pecivo

Za sirup:

400 gr šećera
6 dcl vode

Priprema:

Kore iseći na kockice 2x2 cm, rastresti ih rukama da nisu slepljene.
Izmešati 3 kašike šećera i 1 kašičicu cimeta posuti po korama, dobro rukama protresti, staviti u veliki pleh iz električnog šporeta i peći na 200 stepeni 5 minuta izmešati i peći još 5 minuta.
U posudu staviti 4 jaja 200 gr šećera, dobro umutiti dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i iscepkane malo pečene korice. Dobro izmešati staviti u pouljen pleh veličine 20x30cm. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
U suvu posudu staviti 200 gr šećera, karamelisati da bude svetle braon boje dodati 2 dcl vode, kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi, pa dodati 200 gr šećera i 4 dcl vode,i sve skupa  kuvati od kad provri 5 minuta.
Pečenu toplu pitu preliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi i pita upije sirup. Seći na kocke.