понедељак, 19. октобар 2015.

Čokoladna čarolija sa višnjama





Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr putera
100 gr čokolade
100 gr brašna
20 gr gustina
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil od višanja:

400 gr višanja ( koristim zamrznute)
2 dcl vode
4 kašike šećera
4 kašike gustina

Za fil od čokolade:

5 dcl slatke pavlake
100 gr crne čokolade
100 gr bele čokolade

Za dekoraciju:

4  dcl slatke pavlake
200 gr čokolade + 100 gr  čokolade za ogradicu
125 gr putera

 Priprema:

Otopiti skupa 100 gr čokolade i 100 gr putera, ostaviti da se prohladi.
Umutiti 4 jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno, gustin, prašak za pecivo i prohladjenu čokoladu.
Dobro umutiti i staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno obložen papirom,
Peći na 180 stepeni 20 minuta. Koru dobro ohladiti i vodoravno preseći da dobijemo 2 kore.
Fil od višanja.
Višnje  sa  1 dcl vode izblendirati, staviti u posudu dodati  4 kašike šećera, staviti na vatru da se kuva. Umutiti 4 kašike gustina sa 1 dcl vode dodati u višnje i kuvati da se zgusne. Malo prohladiti i toplo premazati preko obe kore i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 2,5 dck slatke pavlake i dodati 100 gr crne otopljene čokolade.
Jednu koru premazanu sa filom od višanja staviti  u kalup za tortu prečnika 24 cm pa premazati filom od crne čokolade.
Umutiti 2,5  dcl slatke pavlake dodati 100 gr istopljene bele čokolade. Ovaj fil staviti preko fila od crne čokolade. Sada preko staviti drugu koru da fil od višanja dodje na fil od bele čokolade Staviti u frižider da se dobro ohladi..
Za ukrašavanje torte.
U posudu staviti 4 dcl slatke pavlake, 200 gr čokolade i 125 gr putera i kuvati na tihoj vatri da se sve istopi ( masa ne sme da provri), i ostaviti da se dobro ohladi pa umutiti mikserom 1-2 minuta.
Sa ohladjen torte skinuti obruč i premazati je sa ovim filom.
Za ogradicu:
Iseći papir za pečenje veličine visine torte i obima.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja staviti u kesu za zamrzavanje  probušiti čačkalicom i šarati po papiru, čokolada da se stegne ali ne do kraja i papir sa čokoladom prilepiti za tortu  pa papir pažljivo odlepiti od čokolade.