петак, 13. новембар 2015.

Karamel torta sa kikirikijem



Jako ukusna torta spoj karamela i kikirikija.

Potrebno je:

Za kore:

3 jaja
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 dcl ulja
1,5 dck mleka
230 gr brašna
20 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Fil:

200 gr šećera
200 gr slatke pavlake
150 gr putera
200 gr šlag krema u prahu
2 dcl vode
200 gr neslanog kikirikija

Priprema:

Umutiti 3 jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Masu staviti u kalup prečnika 26 cm prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni  20 - 25 minuta.
Koru dobro ohladiti i preseći popreko da dobijemo 2 kore.
U posudu staviti 200 gr šećera, karamelisati da karamel bude svetlo braon boje, dodavati kašiku po kašiku tople slatke pavlake muteći bez prekida karamel da se istopi. Na kraju dodati puter da se istopi i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 2 dcl hladne vode, dodati hladan karamel i sve dobro umutiti.
Od ove mase fila odvojiti 1/3 i ostaviti za ukrašavanje torte a u preostale 2/3 fila dodati 200 gr mlevenog kikirikija.
Filovati: kora 1/2 fila sa kikirikijem, druga kora, 2/2 fila sa kikirikijem. Tortu ukrasiti sa odvojenim delom fila bez kikirikija.