понедељак, 30. новембар 2015.

Kuvani proso




 Ovako spremljen proso je vrlo dobar, ukusan prilog za meso, a može i kao samostalno jelo naročito za vreme posta.


Potrebno je:

1 glavica crnog luka
1 šargarep
1 čen belog luka
1 kašika maslinova ulja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) prosa
2,5 čaše vode
1 kašičica karija
so, seckani peršun

Priprema:

Proso oprati pod mlazom tople vode ( da ne peni kada se kuva) i dobro ocediti.
Na maslinovom ulju pržiti 5-6 minuta sitno seckan crni luk,pasiran beli luk i rendanu šargarepu.
Dodati proso i toplu  vodu, poklopiti i kuvati 20 minuta, dodati so, kari i izmešati.
Skinuti sa vatre i držati poklopljeno 15 minuta, posuti seckanim peršunom pa toplo servirati.








Usukana pogača





Potrebno je:

2 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 dcl jogurta
1 jaje
1 belance
4 kašike ulja
1 kašičica soli
800 gr brašna

Za premazivanje testa:

50 gr putera

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka
semenke susama

Priprema:

U mlako mleko staviti suvi kvasac i šećer, da stane 5 munuta pa dodati jogurt, jaje, belance, ulje, so i brašno.
Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 4 dela. Svaki deorazvaljati oblik pravougaonika veličine 21x40 cm, premazati rastopljenim maslacem staviti jedan na drugi zadnji pravouganik testa ne premazivati.
Iseći dužom stranom testa 7 traka širine 3 cm, uvrnuti kao uže pa u oblik puža.
Staviti u kalup za pečenje prečnika 28 cm prethodno podmazan puterom.
Poredjati uvrnute delove testa okolo kalupa 6 komada a unutra pogače jednu.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču posuti sa semenkama susama, ostaviti da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 35-40 minuta.