среда, 6. јануар 2016.

Čokoladna banana torta





Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
70 gr putera
60 ml mleka
60 ml ključale vode
70 gr čokolade
200 gr brašna
40 gr kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli

Za fil:

400 ml slatke pavlake
300 gr bele čokolade
500 gr pasiranih banana

Preliv za kore:

3 kašike šećera
3 dcl vode
2 kašike ruma

Priprema:

Pomešati skupa kakao, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Istopiti skupa čokoladu i puter i ostaviti da se prohladi.
Umutiti 4 žumanca sa 200 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati istopljenu čokoladu i puter, dodati smesu od brašna, kakaoa, praška za pecivo, sose i soli.
Dobro umutiti i dodati mleko i ključalu vodu i na kraju dodati sneg od umućena 4 belanaca. Dodavati kašiku po kašiku muteći.
Smesu staviti u kalup veličine 39x35 cm prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Koru ohladiti i iseći na 3 dela.
U slatku pavlaku dodati kockice bele čokolade, kuvati na tihoj vatri da se čokolada istopi ( masa ne sme da provri). Ostaviti da se dobro ohladi i umutiti mikserom, pa dodati 500 gr pasiranih banana.
U posudu staviti 3 kašike šećera, karamelisati pa dodati 3 dcl vode kuvati dok se šećer ne istopi i na kraju dodati 2 kašike ruma, ostaviti da se ohladi.
Kore natopiti sa hladnim kuvanim prelivom za kore pa sloj fila i tako redom. Tortu ukrasiti sa preostalim filom.