четвртак, 17. март 2016.

Svinjetina sa prazilukom i prokeljom ( Hrono recept)





Spremljeno u ekspres loncu

Potrebno je:

400 svinjetine od buta
1 manji praziluk
1 čen belog luka
1 manji paradajz
200 gr prokelja ( koristila zamrznuti)
1 pečena oguljena crvena paprika
so, mleveni korijander,  kurkuma, tucana paprika


Priprema:

Meso iseći na šnicle, istući čekićem i iseći na veće komade, posoliti.
Na 1 kašiki svinjske masti pržiti šnicle sa svih strana da porumene, izvaditi iz ekspres lonca.
Na istoj masnoći dodati seckan praziluk  pržiti da omekša, dodati zamrznuti prokelj, pržiti 2 minuta pa dodati 1 oguljen paradajz seckan na kocke i papriku seckanu na kocke, proprženo meso, so, kurkumu,  mleveni korijander, tucanu  papriku i 1,5 -2 dcl tople vode ( zavisi koju gustinu želite).
Zatvoriti ekspres lonac i kuvati od kad podje para 15 minuta.
Kuvano posuti seckanim peršunom.












Hrono piletina sa povrćem iz woka





Ukusan,lagan i brzi ručak iz woka.

Potrebno je:

200 gr belog pilećeg mesa
1 kašika ulja od koštica groždja
200 gr zamrznutog povrća ( povrće za sataraš seckana crvena paprika i crni luk)
5-6 cvetića zamrznutog brokolija ( po želji količina)
so, mleveni šareni biber
1/2 kašičice kurkume
2 prstohvata tucane paprike
seckani peršun


Priprema:

Meso iseći na sitne kockice.
U wok staviti ulje, zagrejati, dodati meso posoljeno i pobibereno , uz stalno mešanje pržiti sa svih strana da dobije rumenu boju.
Meso staviti uz kraj woka pa dodati zamrznuto povrće, mešati i pržiti 2-3 minuta.
Za to vreme u vrelu vodu staviti zamrznuti brokoli i kuvati 4-5 minuta, dobro ocediti od vode.
U prženo meso i povrće dodati brokoli, kurkumu, tucanu papriku i sve zajedno na vatri izmešati 1 minut. Posuti seckanim peršunom.










Aromatične hrono pogačice





Potrebno je:

5 kašika ovsenog brašna
5 kađika ražanog brašna
5 kašika ječmenog brašna
5 kašika heljdinog brašna
3 kašike mlevenog lana
3 kašike mlevenog suncokreta
2 kašike ovsenih mekinja
1 kašika suve  koprive u prahu
1 kašika suvog vlašca ili sveže seckanog
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za peciv
so
3 dcl gazirane vode


Priprema:


U posudu staviti sve  4 vrste brašna, mleveni lan i suncokret, ovsene mekinje, kopivu ( suvu koprivu stavim u električni mlin za kafu i sameljem), vlašac, sodu bikarbonu i so.
Dodati gaziranu vodu i zamesiti testo, da stane 10 minuta, pa nauljenim rukama oblikovati pogačice staviti u kalup za pečenje podmazan ili obložen papirom. Po vrhu staviti semenke suncokreta i golice.
Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.