понедељак, 21. март 2016.

Piletina sa kupusom ( Hrono recept)





Spremljeno u ekspres loncu.

Potrebno je:

300 gr belog pilećeg mesa
1 kašika masti
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
500-600 gr svežeg kupusa
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice kima
2  kašika seckanog peršuna
2 prstohvata tucane paprike
2 dcl tople vode


Priprema:

Meso iseći na kockice, posoliti pobibweriti.
Zagrejati mast i pržiti meso da porumeni sa obe strane, dodati sitno seckan crni luk,beli luk,  pržiti da luk omekša pa dodati seckan kupus.
Pržiti uz stalno mešanje 2-3 minuta, dodati, so, kurkumu, kim seckani peršun, tucanu papriku i toplu vodu.
Zatvoriti lonac i kuvati 15 minuta od kad para počinje da izlazi.















Posna štrudla sa džemom i čokoladom




Odlična za vreme posta, dugo ostaje mekana i sveža.


Potrebno je:

Za testo:

5 dcl mlake vode
1 kašika suvog kvasca
2,5 dcl ulja
5 kašika šećera
2 prstohvata soli
1 prašak za pecivo
1,100 gr brašna

Za punjenje:

džem od šljiva
100 gr posne  čokolade

Za premazivanje:

1 kašika vode
1 kašika ulja

Priprema:

U mlaku vodu staviti 1 kašiku suvog kvasca, 5 kašika šećera, da stane 5 minuta dodati ulje, prašak za pecivo, so i brašno.
Umesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Izrendati čokoladu i podeliti na 4 dela.
Kad nadodje podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u ploču veličine 30 x 30 cm premazati džemom i posuti jednim delom rendane čokolade. Sa strane testo malo previti i uviti uštrudlu.
Štrudle staviti u kalup obložen papirom.
Izmešati 1 kašiku ulja i 1 kašiku vode premazati štrudle da stanu 10 minuta i peći na 180 stepeni 25-30 minuta da porumene. Pečene štrudle posuti šećerom u prahu.