недеља, 13. новембар 2016.

Toblerone sa kondezovanim mlekom





Jako ukusne domaće toblerone sa domaćim kondezovanim mlekom

Potrebno je:

400 gr čokolade
400 gr kondezovanog mleka
45 gr putera
100 gr pečenog oljuštenog lešnika

Priprema.

Napraviti  Domaće kondezovano mleko
U posudu staviti kockice čokolade, kondezovano mleko i puter. Posudu staviti na paru i uz mešanje istopiti. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr pečenog seckanog lešnika.
Masa dok je topla staviti u kalup za toblerone prethodno obložen providnom folijom.
Ostaviti da se dobro ohladi i seći.

































Domaće kondezovano mleko




Često u receptu naidjemo da nam je potrebno kondezovano mleko i pitamo se gde ga kupiti ili napraviti. Ovako napravljeno kondezovano mleko koristim za razne filove, praline, sladoled. Kondezovano mleko se dobija kuvanjem mleka i šećera dok voda ne ispari i dobije se gusta masa.

Potrebno je:

1 litar punomasnog  mleka
250 gr šećera

Priprema:

Od ove količine mleka i šećera se dobije 400 gr kondezovanog mleka.

U posudu staviti šećer i 1/2 litra mleka, zagrejati da se šećer istopi pa dodati preostalo mleko. Kuvati
40 minuta od kad  provri na podeoku 2 od ukupno 3 podeoka.
Masa neće biti mnogo gusta ali kad se ohladi biće. Staviti u staklenu teglu poklopiti i držati u frižideru do upotrebe najduže 15 dana.